Årsrapport 2020

I krisetider får likestillingsarbeid ofte vikeplikt overfor andre prioriteringer. 2020 har vist oss at det er mulig å gjennomgå samfunnsomveltende endringer samtidig som det bryter frem dyptgripende diskusjoner om diskriminering og mangfold i offentligheten.

Design: Afarin Alsharif og Tore Sandvik Monsen

Synstolking: Bildet viser ulike lilla tetris-klosser på lys beige bakgrunn. Klossene har mørk lilla skyggesider og er spredt utover hele bildet. Øverst i venstre hjørne står teksten “Årsrapport 2020” og nederst i høyre hjørne er Balansekunst-logoen i sort.

Koronapandemien har gjort oss alle godt kjent med øvelsen å kontinuerlig tilpasse planer og strategier. Kulturlivet har blitt rammet svært hardt av smitteverntiltakene, og det har vært nødvendig med stadige tilpasninger og tilrettelegging av aktiviteter og samarbeid. Gjennom alle runder med revidering og omorganisering har Balansekunst vært opptatt av å holde fast i én ting: Å demonstrere at innsatsen for likestilling og mangfold ikke kan settes på pause.

Til tross for de usikre omstendighetene ble 2020 et innholdsrikt år for Balansekunst. Med en liten og dynamisk stab hadde vi gode forutsetninger for å raskt kunne tilpasse drift og aktivitet til den nye arbeidshverdagen. I begynnelsen av året la vi ned en betydelig innsats i å videreutvikle våre digitale ressurser for å kunne fortsette vår nasjonale tilstedeværelse og kursvirksomhet selv med begrensede muligheter til å reise.

Vi har også utvidet mandatet til Balansekunsts Rådgivningstelefon slik at det nå er tydelig at også personer som har blitt utsatt for diskriminering og rasisme kan benytte seg av tilbudet. 2020 føyer seg også inn i rekken av år med en betydelig vekst. I mars utvidet vi staben med 0,6 årsverk, og vi har også opplevd en stor pågang og påfølgende medlemsvekst gjennom året. Vi er særlig glade for å kunne ønske et betydelig antall aktører fra arkitektur- og litteraturfeltet velkommen til det felles dugnadsarbeidet som gjør Balansekunst mulig.

I løpet av 2020 har vi gjennomført enkelte fysiske kurs og arrangementer, som feiringen av den nye Argumentasjonsguiden på Deichman Bjørvika i Oslo, men det aller meste av aktiviteten og kursvirksomheten har foregått digitalt. Vi har derfor også dannet et nettverk av formidlere i enkelte norske byer for å øke Balansekunsts lokale forankring.

Balansekunst har gjennom året også vært en tydelig stemme i det offentlige ordskiftet, vi har levert en rekke politiske innspill, og har inngått flere nye samarbeid med både medlemsorganisasjoner og andre partnere. Det er med spenning og optimisme vi ser på veien videre. Kampen for et likestilt og mangfoldig kulturliv fortsetter, med stadig flere på laget. Nå er det opp til oss i felleskap å sørge for at forpliktelsene og lovnadene etterleves.

Siri Haugan Holden
Daglig leder i Balansekunst

Forrige
Forrige

Mangfold og likestilling i motebransjen

Neste
Neste

Balansepotten 2021 – Ti prosjekter fikk tilskudd