Balansepotten 2021 – Ti prosjekter fikk tilskudd

Sort-hvitt portrett av leder i Den Norske Forfatterforening, Heidi Marie Kriznik

Foto: Synne Dahl

Årets tildelingsrunde av Balansepotten er gjennomført. Det var til sammen 14 søkere med en total søkesum på 519 494 kr. 10 søknader har blitt innstilt med tilskudd, med en total pott på 215 000 kr. Det var en krevende prosess å vurdere søknadene, når samtlige var både relevante og sterke. Samtidig ser Balansekunst positivt på at det jobbes med så mange gode tiltak for et mer likestilt og mangfoldig kulturliv, blant våre medlemmer.

Her kan du lese mer om noen av prosjektene som har fått støtte:

Den norske forfatterforening: Kunstnerisk ytringsfrihet – og tilgang til ytringsrommet

DnF har fått tilskudd til fagprat under et nasjonalt medlemsmøte, og har satt et viktig og dagsaktuelt tema i kulturlivet på dagsorden. De skriver selv:

Litteraturbransjen er fortsatt en ganske homogen gruppe. Lenge har man snakket om økt mangfold i bransjen og i forfatterstanden, men det går sakte. Vi mener at vi gjennom å gjøre ytringsfrihet til tema, kan belyse en av flere strukturelle komponenter som hindrer et større mangfold i bransjen vår og som kan stå i veien for rekruttering av nye stemmer i et hardt ytringsklima. Vi ønsker å skape økt bevissthet og diskusjon rundt hvordan vi skaper et trygt ytringsrom som må være tilgjengelig for alle, som er helt vesentlig for å sikre mangfold og likestilling i litteraturen. 

Samtalen vil blant annet inneholde et intervju om ytringsfrihet i Ungarn, med inviterte deltakere fra DNFFs søsterorganisasjon i Ungarn.

Prosjektet er støttet med 20 000 kr.

Verdensrommet: Future Communities, en digital plattform for kunstnere med innvandrerbakgrunn

Stor hvit midtstilt tekst som lyder “ ALIENS OF EXTRAORDINARY ABILITY” på  dyp blå bakgrunn.

Design: Blank Blank studio

Future Communities er et virtuelt rom for gjensidig hjelp og samarbeid for tverrdisiplinære kunstnere i Norge, med innvandrerbakgrunn fra utenfor EU. Prosjektet er utviklet av arbeidsgruppen i et nyopprettet nettverk av internasjonale kunstnere; Verdensrommet. Geografisk spredt over hele Norge, inneholder nettverket 170+ kunstnere med ulik bakgrunn, etnisitet og kreative disipliner. Som ikke-EU/EØS-borgere som bor i Norge deler de samme utfordringer i skjæringspunktet mellom kunstnerisk praksis, jobbmuligheter og innvandring. Siden oppstarten av nettverket har Verdensrommet identifisert flere uforenligheter som handler om vilkårene for innvandrere som oppholder seg i Norge, samt realiteten av sosiale og arbeidsmessige forhold for profesjonell kunstutøvelse.

Målet med prosjektet er at kunstnere med innvandrerbakgrunn skal få lik tilgang til muligheter og rettigheter som kunstnere født i Norge.

Prosjektet er støttet med 30 000 kr. 




KRAFT Bergen: Synstolking av utstillinger i 2021

Installasjon av 8 figurer fordelt på 2 benker. Hver benk har 4 figurer. Figurene er laget i steingodslære, samt noen metalliske elementer i noen av figurene.

Bildekreditering: Erika Stöckel – normal behavior behave normal, KRAFT Bergen.

Visningsrommet KRAFT oppretter i 2021 et pilotprosjekt som fokuserer på å tilgjengeliggjøre kunsten som vises til mennesker med ulik grad av synsnedsettelse. På kunstfeltet fokuseres det ofte på de visuelle aspektene, og som effekt av dette kan kunst oppleves som marginaliserende, eller i verste fall uaktuelt for mennesker som av ulike grunner vil ha problemer med å kunne oppleve det visuelt. Med prosjektet skal mennesker med synsnedsettelser kunne ta del i og erfare kunsten gjennom en beskrivende tekst av alle elementene i utstillingene. KRAFT Bergen vil få frem at det ikke er det visuelle alene som gir kunstverk verdi, men at det er en helhetsopplevelse som involverer hele sanseapparatet og som gir rom for meningsfulle personlige assosiasjoner og opplevelser. 

Prosjektet er en satsning for å inkludere mennesker i den rettigheten de har på å få ta del i vår felles kunst- og kulturarv på lik linje med andre. Satsingen vil også komme allmennheten til gode om man har nedsatt syn eller ikke, ettersom alle er del av det samme fellesskapet og kan berike hverandre med ulike perspektiver og opplevelser.

Prosjektet er støttet med 40 000 kr.


Andre prosjekter innstilt med tilskudd:

  • Norske Konsertarrangører: E-læringskurs, publikumsutvikling og mangfold. Støttet med 10 000 kr.

  • Viken Filmsenter: Pan Base/Pan Think, tenketank og database. Støttet med 20 000 kr.

  • Samspill Music Network: et inkluderende og mangfold kulturliv, kurs. Støttet med 10 000 kr.

  • Fortidsminneforeningen: Jenteworkshop. Støttet med 10 000 kr.

  • Lokal Bar, Klubb og Scene Trondheim: Rekruttering av kvinnelige lyd-og lysteknikere. Støttet med 25 000 kr.

  • Rom for kunst og arkitektur: Safe Space, podkast og residensprosjekt. Støttet med 25 000 kr.

  • Bergen Kjøtt: Opplæringsplattform for mangfold i lydteknisk kompetanse. Støttet med 25 000 kr.  

Forrige
Forrige

Årsrapport 2020

Neste
Neste

Døråpneren