Høringsinnspill til Kulturdepartementet og Norsk Filminstitutt

Siri Haugan Holden, daglig leder i Balansekunst. Foto: Mona Lindseth. Synstolkning: En smilende kvinne med lyst hår kikker rett i kamera.

Oslo, 16. desember 2020

Høringsinnspill: Forskrift om tilskudd til produksjon og formidling av audiovisuelle verk og Forskrift om tilskudd til audiovisuell produksjon.

Balansekunst, foreningen for et likestilt og mangfoldig kulturliv, takker for muligheten til å gi høringsinnspill til forslag til endringer i Forskrift om tilskudd til produksjon og formidling av audiovisuelle verk og Forskrift om tilskudd til audiovisuell produksjon. Vi vil primært adressere sistnevnte. 

Forslag til endring av forskrift om tilskudd til audiovisuell produksjon

Balansekunst ønsker å uttrykke støtte til Norsk Filminstitutts (NFI) anbefaling om å premiere audiovisuelle verk med mangfold i skaper, innholds- og brukerleddet samtidig som målet om kjønnsbalanse i bransjen opprettholdes. Vi stiller oss positive til en forskriftsfesting av at mangfold kan vektlegges i prioriteringen mellom søknader om tilskudd til utvikling, produksjon og lansering, og støtter at hensynet til mangfold nedfelles i regelverket på linje med hensynet til kjønnsbalanse. Vi er også glade for at det signaliseres at det viktige fokuset på kjønnsbalanse ikke vil forsvinne. 

Et rikt kulturliv trenger et mangfold av stemmer og perspektiver. NFIs kartlegginger viser at mange grupper er sterkt underrepresentert både i skaper- og innholdsleddet. For å bryte ned ulike barrierer for deltakelse trengs bevisst handling, og det er derfor svært positivt at premiering av mangfold inkluderes i forskriften. Økonomiske insentiver vil kunne bidra til et aktivt mangfoldsarbeid som vil komme hele verdikjeden til gode. 

For at søknader skal kunne bli målt på hvorvidt mangfoldet i skaper, innholds- og brukerleddet er godt nok til å bli premiert vil det være avgjørende med tydelige operasjonaliseringer og god veiledning for søkere. Vi i Balansekunst er glade for at NFI signaliserer at de skal arbeide med å identifisere effektive og tydelige avgrensninger, og bidrar gjerne til dette arbeidet om ønskelig. 

Balansekunst mener også at det er avgjørende at et krav om mangfold og likestilling må gjelde for samtlige av NFIs ordninger, slik at vi oppnår et likestilt støttesystem der alle konkurrerer på samme grunnlag.

Forslag til endring av forskrift om tilskudd til produksjon og formidling av audiovisuelle verk

Balansekunst støtter også det foreslåtte tillegget i formålsbestemmelsen (§ 1 bokstav d), der det foreslås å tilføye "mangfoldig" til målene som skal søkes oppnådd gjennom de økonomiske virkemidlene på filmfeltet. Vi opplever det som positivt at bestemmelsen vil reflektere kulturpolitiske forventninger og føringer knyttet til mangfold. 

Balansekunst er et samarbeid mellom over 90 norske kunst- og kulturorganisasjoner som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.

Forrige
Forrige

Bli kjent med ARP

Neste
Neste

Balansemerket til Ung kultur Nordland og Notam