Hvilke forventninger har Balansekunst til statsbudsjettet?

I morgen vil regjeringen legge frem sitt forslag til statsbudsjett, og naturligvis er det knyttet stor spenning til fremleggingen.

Statsbudsjettet skal vise regjeringens retning det neste året og deres økonomiske prioriteringer. I en tid hvor alle opplever en strammere økonomi med økte priser, renteøkninger og en svak krone knyttes det stort håp til at statsbudsjettet kan bidra til å bedre situasjonen. 

Portrett av Joakim Aadland, som smiler og ser inn i kamera.

Foto: @Janelool

Også i kulturlivet er forventningene store til budsjettet og hvilke prioriteringer kultur- og likestillingsministeren, Lubna Jaffery, vil gjøre i neste års statsbudsjett. Vil budsjettet prioritere arbeid for et likestilt og mangfoldig kunst- og kulturliv?


Kunst- og kulturlivet er i en økonomisk presset periode. Bransjen har akkurat kommet seg gjennom koronapandemien, og har i etterkant opplevd sviktende publikumsbesøk og billettsalg. I tillegg til dette, blir kunst- og kulturaktørene også hardt rammet av dyrtiden.

 

Hvilke forventninger har vi i Balansekunst til statsbudsjettet?

I møte med økte kostnader og budsjettkutt er vi i Balansekunst redd for at mangfold- og likestillingsarbeidet ikke blir prioritert. Når kulturaktører ikke vet om de har økonomi til å kunne gjennomføre egne kulturproduksjoner eller om de må redusere en allerede presset administrasjon, er det en fare for at det ikke vil kunne settes av økonomiske midler til likestillings- og mangfoldstiltak. Det vil da være vanskelig for kunst- og kulturaktører å finne rom i økonomien til å jobbe med tiltak som å styrke den tilgjengelige utformingen på egne kulturarenaer, et bredere og mer mangfoldig kunstnerisk program eller jobbe med intern organisasjonsstruktur som sikrer ansatte, frilansere og utøvere en trygg arbeidshverdag. Dette vil få negative konsekvenser for hele feltet, og føre til et fattigere kulturliv for oss alle. 

Vi trenger et rikt kunst- og kulturtilbud som har plass til oss alle. Da er det viktig at kulturfeltet får de nødvendige økonomiske ressursene for å kunne fortsette dette arbeidet. Vi mener derfor at neste års statsbudsjett må:

  • Gi kunst- og kulturaktører større forutsigbarhet gjennom økt tilskudd.

  • Legge til rette for økonomiske insentiver gjennom tilskuddsordninger som har som formål å øke kulturvirksomheters interne mangfolds- og likestillingsarbeid. 

  • Styrke eksisterende tiltak og tilskuddsordninger som bidrar til økt mangfold og likestilling i kunst- og kultursektoren. 

  • Følge opp stortingsmeldingen “Kunstnerkår” med tiltak som sikrer kunstnere og utøvere en reell inntekt og lønn å leve av. 

  • Gi kommuner økonomisk rom til å utarbeide egne planer og tiltak for økt mangfold og publikumsdeltakelse. 

  • Økonomiske bekymringer skal ikke være til hinder for mangfoldig programmering. Det bør etableres egne tilskuddsordninger som stimulerer til økt representasjon på scener og blant kulturaktørers program. 

  • Styrke kunstneres, kulturarbeideres og frilanseres reelle vern mot diskriminering og seksuell trakassering gjennom å prioritere økonomiske midler til å evaluere og styrke håndhevingsapparatet.

Til Dagsrevyen lørdag 30. september uttalte Jaffery at i en tid hvor vi opplever dyrtid og konflikt, trenger vi mer kunst og kultur, ikke mindre. Her er vi helt enig med kultur- og likestillingsministeren, og vi håper å se et statsbudsjett som prioriterer nettopp det – mer kunst og kultur!

Balansekunst jobber for et mer likestilt, mangfoldig og trygt kulturliv, og vil være en pådriver for dette i arbeidet med statsbudsjettet 2024. Med nærmere 160 organisasjonsmedlemmer fra hele kunst- og kulturfeltet i ryggen står vi sterkere i dette arbeidet – Bli medlem dere også!

Forrige
Forrige

Her er årets jury for Balansepotten!

Neste
Neste

Vi satser på Nord-Norge, møt Marit!