Her er årets jury for Balansepotten!

Vi er stolte av å kunne presentere årets jury for Balansepotten, vår tilskuddsordning som støtter mangfolds- og likestillingsprosjekter.

Fem portretter av jurymedlemmene. Fra venstre: Joakim Aadland, Gjertrud Steinsvåg, Ihra Lill Scharning, Eva Rowson og Cliff A. Moustache.

Gjennom Balansepotten deler vi ut 1 455 000 kr til prosjekter som bidrar til et likestilt kulturliv. Søknadene vurderes av en jury som vektlegger prosjekter med geografisk spredning og som retter som mot likestillings- og mangfoldsarbeid på et strukturelt nivå. Prosjekter som involverer underrepresenterte grupper i kunst- og kulturlivet og som skiller seg fra andre støttede prosjekter vil også bli prioritert.

Tverrfaglig jury

Juryen er satt sammen av sterkt engasjerte personer med bredt tverrfaglig kompetanse. Årets jury består av Ihra Lill Scharning, Eva Rowson, Gjertrud Steinsvåg og Cliff A. Moustache. Joakim Aadland, daglig leder i Balansekunst, vil lede juryarbeidet.

– Vi blir en gjeng med lang erfaring fra ulike felt i kunst- og kulturlivet. Det gleder meg at vi sammen får til et så solid grunnlag for å vurdere deres søknader, sier han.

SynPortrett av Joakim Aadland, som smiler og ser inn i kamera.

Foto: @Janelool

– Det beste med Balansepotten er at den gir tilskudd direkte til kulturlivets egne viktige mangfold-og likestillingprosjekter. Vi vet at mange kulturvirksomheter har et stort ønske om å styrke dette arbeidet, men ikke alltid økonomisk rom til å kunne gjøre det. Derfor er denne tilskuddsordningen så viktig, sier Joakim.

Veien etter søknadsfristen

Etter at søknadsfristen har gått ut 25. oktober 2023, foretar administrasjonen i Balansekunst en grovsortering av søknader. Her sjekker vi om søknaden oppfyller kriteriene før juryen begynner arbeidet sitt. 

Juryen vil deretter lese gjennom søknadene og forberede seg til møtene som kommer. De vil avholde tre jurymøter i begynnelsen av november, hvor de gjennomgår søknader og fatter vedtak. Her vil daglig leder fungere som sekretær og ha ansvar for å føre juryens avgjørelser inn i portalen.

– Det er en viktig oppgave å være en del av juryen for Balansepotten, fordi mangfoldsarbeid i kulturlivet beriker kultur-Norge, sier jurymedlem Cliff A. Moustache, som er teaterregissør og kunstnerisk leder i Nordic Black Theater.

Portrett av Cliff A. Moustache, som smiler og ser til siden.

Juryens vurdering av søknadene baseres på prosjektets relevans ut i fra Balansekunsts formål om et likestilt og mangfoldig kulturliv, samt ut fra Balansepott vurderingskriterier. Søkers kvalifikasjoner, forutsetninger og sannsynlige gjennomføringskraft vil også spille en stor rolle.

Juryen gleder seg

Tidligere mottaker av støtte fra Balansepotten, Gjertrud Steinsvåg, har siden 2019 vært kunstnerisk leder i Rom for kunst og arkitektur. Balansepotten har gjort det mulig for deres plattform og møtested for kunst, arkitektur, stedsutvikling og offentlige rom i Norge, til å jobbe kritisk med representasjon og definisjonsmakt.


– For meg personlig er juryarbeid en unik mulighet til å bli kjent med aktører som vil løfte mangfoldsperspektiver gjennom konkrete prosjekter, og jeg gleder meg til å både se søknader og delta i diskusjonen med de andre i juryen, sier Gjertrud.

Portrett av Gjertrud Steinsvåg som smiler og ser inn i kamera

Jurymedlem Eva Rowson er også tidligere mottaker av tilskudd fra Balansepotten. Eva er kunstner og kurator som har siden 2020 vært daglig leder i Bergen Kjøtt, et produksjonshus og kultursted.

Eva ser frem til å støtte mangfoldstiltak på tvers av landet, og mener det er på tide med en helhetlig tilnærming til mangfoldsarbeid som ser booking, ansettelser, programmering og tilgjengelighet i sammenheng. Eva trekker også frem viktigheten av konkrete støtteordninger til likestilling- og mangfoldsprosjekter i kulturlivet.

Bilde av Eva Rowson som smiler

– Balansespotten was vital at the beginning of our pilot sound engineering training programme “GRIP” at Bergen Kjøtt. We aimed to empower and train more women, non-binary and transgender people in sound engineering, and 2 years later we have trained more than 140 people. Balansepotten gave us the opportunity to dare to try something out, I hope it will for you too! 

Om Balansepotten

Les mer om Balansepotten.

Liste over hvem som har fått støtte tidligere.

Ofte stilte spørsmål om Balansepotten.

Har du spørsmål eller behov for hjelp med søknadsportal, ta kontakt på zubeida@balansekunst.no.

Forrige
Forrige

Nordland: Velkommen til gratis kurs med Balansekunst!

Neste
Neste

Hvilke forventninger har Balansekunst til statsbudsjettet?