Blaane: — Vi vil fortsette å snakke høyt om viktigheten av mangfold.

Hvem er mottakerne av Balansepotten, og hva driver deres prosjekter? Vi tok en prat med Bente Maalen og Anna Lian ved Blaane Film som har gjennomført Manusverkstedet 2024 med støtte fra Balansepotten.

Fotografi av Zubeida Haji Hassan fra Balansekunst og Bente Maalen og Anna Lian ved Blaane Film.

– For de som ikke kjenner dere, hva og hvem er Blaane?

– Blaane er et lite produksjonsselskap i Trondheim med store drømmer og ambisjoner. Dette prosjektet er et samarbeid mellom produsent Bente Maalen og manusforfatter Anna Lian, som har jobbet sammen siden 2019.

– Hvilke type utfordringer knyttet til likestilling og mangfold møter dere som jobber i deres bransje/filmbransjen?

– Vi opplever at bransjen ønsker å utvikle seg, men allikevel blir låst i en ganske snever mangfoldsdefinisjon.

— Fokuset blir på at tall og statistikk skal se bra ut, heller enn at man ønsker representasjon og fortellinger fra hele samfunnet. Bransjen er nettverksstyrt og krever gjerne utdanning og erfaring. Derfor er det lett å ringe dem man kjenner fra før og å samarbeide med de samme folka. 

– Filmbransjen er også en av de mest konservative bransjene når det gjelder form. Det er vanskelig å få pengestøtte om du utfordrer “Hollywood-formen” og vestlig fortellertradisjon. Likevel opplever vi en gryende bevegelse for å endre denne dramaturgi-trenden. 

– Men hvem er det som bestemmer hvilke historier vi skal få høre?

— Manuset er selve grunnmuren i film, og derfor er det åpenbart for oss at vi må starte hos dem som skriver. Vi trenger manusforfattere som speiler samfunnet. Det må være representasjon i alle ledd for at vi skal kunne sikre et reelt mangfold, samtidig som alle må få skrive det de vil - ikke bare «mangfoldshistoriene.» 

– En stor utfordring i et slikt prosjekt kan være å finne deltakere. Vi opplever at det ikke holder med en åpen utlysning, men at en må aktivt lete og også kontakte potensielle kandidater og miljøer direkte for å få tak i folk med ulik bakgrunn. Dette er en tidkrevende jobb, men skal vi sikre at vi ikke bare fortsetter å rekruttere fra de samme stedene og miljøene så må det til. 

– Balansepotten støtter prosjekter som bidrar til et mer likestilt og mangfoldig kulturliv. Hvordan vil deres prosjekt bidra til dette?

– Vi håper at prosjektet bidrar til at vi får et bredere utvalg av historier fra hele samfunnet. Vi ønsker å se at andre enn “hvite menn over 50” kan få støtte til å lage filmene sine.

– Vi er en liten bransje og trenger rekruttering regionalt for å utvide mangfoldet. Sikre at nye stemmer kommer inn - også de som ikke har sett det som en mulighet å velge denne veien. Det er ingen tvil om at vi er færre om beinet her i Trondheim, men vi vil gjøre terskelen enda lavere for å ta kontakt med maktpersoner i bransjen. Vi vil åpne dørene og invitere flere inn i allerede etablerte nettverk, og på den måten skape tilknytning og tilhørighet. 

– Dere har allerede gjennomført Manusverkstedet 2024 Hva har vært den mest verdifulle læringen dere har fått?

– At alle sitter på sine egne, genuine historier, så om man har en fortellerlyst vil det komme fantastiske fortellinger med ulike perspektiver frem. 

– Manus er dog nakent og personlig, og derfor er det avgjørende å tilrettelegge for at folk tør å fortelle sin historie, og å vise at den er viktig. 

Vi opplever også at vi blir bedre manusforfattere og produsenter av å jobbe med prosjekter som dette. 

— Det tar lang tid i en slik bransje å gjøre endringer. Det er en rullende ball, men det går for treigt. Vi har hatt med 6 spirende manusforfattere i dette kurset. Om vi om 5 år ser at én av disse er blitt proff, vil det være en kjempesuksess! Man må fortsette å jobbe på og dra i riktig retning - alle grupperinger trenger allierte.

— Hva blir planene fremover?

— Å revolusjonere filmbransjen! Neida, men vi vil “practice what we preach”.

— Det er fort gjort å gå i gamle spor. Vi har lyst å gjennomføre flere workshops som dette i fremtiden, og så vil vi fortsette å snakke høyt om viktigheten av mangfold!


Har du eller din organisasjon idéer som trenger økonomisk støtte for å bli realisert? Balansepotten 2024 er nå åpen for søknader. Søk innen fristen 22.april 2024!

Forrige
Forrige

Årsrapport 2023

Neste
Neste

DansiT: — Vi håper å kunne fortsette å jobbe for at dansen skal føles trygg for alle.