Statsbudsjettet: Balansekunst til Bergen

Styleleder i Balansekunst Thomas Walle. Foto: Sara Abraham

Balansekunst jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv i hele landet. Nå får foreningen økt bevilgning over statsbudsjettet for å utvide virksomheten i Bergen.

– Dette er gode nyheter for kulturlivet. Pådriverarbeidet for likestilling og mangfold foregår over hele landet, og vi ser frem til å kunne ha større tilstedeværelse i kulturbyen Bergen. Vi er glade for at regjeringen støtter opp om initiativet som kommer fra kunst- og kulturfeltet selv, sier styreleder i Balansekunst Thomas Walle.

Balansekunst samler over 90 medlemsorganisasjoner fra hele landet, og er en samlende ressurs for et bredt kulturliv, fra scenekunst til arkitektur. Foreningen var sentral i arbeidet med å samle kulturlivet om en felles innsats etter #MeToo, og er en pådriver for likestilling og mangfold knyttet til blant annet kjønn, kjønnsidentitet- og uttrykk, seksuell orientering, etnisitet, funksjonsevne, alder og klassebakgrunn.

Vegard Moberg fra Brak. Foto: Øystein Haara

Tone Myklatun fra BIT Teatergarasjen. Foto: Thor Broedreskift

Balansekunst til Bergen

I sitt forslag til statsbudsjett for 2021 vil regjeringen øke tilskuddet til Balansekunst med 200 000 kroner, øremerket aktivitet i Bergen. Det bringer det totale tilskuddet til 2,5 millioner kroner.

Åtte av foreningens medlemmer holder til i Bergen, de fleste tilknyttet musikk- og scenekunstfeltet. En av disse er Brak, det regionale kompetansesenteret for musikk i Vestland.

– Bergen har et rikt og sammensatt kulturliv og Brak er glad for at det kommer øremerkede midler til mangfoldsarbeid i regionen, sier daglig leder Vegard Moberg.

Også BIT Teatergarasjen gleder seg over forslaget.

– Et kontinuerlig arbeid for likestilling og mangfold er viktig for BIT Teatergarasjen. Vi ser frem til mer Balansekunst-aktivitet i Bergen, sier kontor- og økonomiansvarlig Tone Myklatun.

Krafttak for mangfold

Budsjettforslaget viser at innsatsen for økt mangfold er en hovedprioritering på tvers av Kulturdepartementets politikkområder.

30 millioner skal gå til aktører som stimulerer til mangfold, likestilling og integrering, og det skal etableres en ny tilskuddsordning til kamp mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer.

– Det er stadig flere aktører på kulturfeltet som ser behovet for å handle, ikke bare prate, og som ønsker å forplikte seg til å aktivt arbeide for mangfold og likestilling. Balansekunst er opptatt av at mangfoldsarbeidet ikke må begrenses til tidsavgrensede prosjekter og tiltak, men må legge til rette for varig endring av kulturlivet og de strukturene som ekskluderer grupper. Balansekunst har en stadig voksende medlemsmasse, noe som tydelig viser at det er et behov for og en vilje til en felles innsats, sier Walle.

Forrige
Forrige

Mangfold på statsbudsjettet

Neste
Neste

Høydepunkter fra lanseringen av Argumentasjonsguiden