Statsbudsjettet 2021: Innspill fra Balansekunst

Daglig leder i Balansekunst Siri Haugan Holden etterspør konkrete krav til tilskuddsmottakere knyttet til arbeidet for likestilling og mangfold.

Balansekunst, foreningen for et likestilt og mangfoldig kulturliv, takker Stortingets familie- og kulturkomité for muligheten til å gi innspill til statsbudsjettet for 2021.

Vi vil primært adressere kap. 320, post 74, sekundært hovedprioriteringen “krafttak for mangfold”.

Tilskudd til Balansekunst

I budsjettforslaget har regjeringen foreslått å opprettholde driftstilskuddet til Balansekunst (kap. 320, post 74). Dette muliggjør videreføringen av foreningens samlende innsats for likestilling og mangfold på tvers av et bredt kunst- og kulturfelt. Vi ser fram til videre pådriver- og samarbeid.

Regjeringen foreslår også ytterligere 200 000 kroner til å utvide Balansekunsts virksomhet i Bergen. Dette er et positivt tiltak som tilrettelegger for et aktivt arbeid for likestilling og mangfold over større deler av landet. 

Vi registrerer at Balansekunst sammen med 11 andre organisasjoner foreslås overført fra kap. 325, post 78 til kap. 320, post 74. For å oppnå et likestilt og mangfold kulturliv kreves en dedikert og langsiktig innsats, og vi håper endringen ikke vil medføre større usikkerhet knyttet til videre driftstilskudd. 

For å stimulere til utviklingen av konkrete og målrettede prosjekter som fremmer likestilling og mangfold i kulturlivet har Balansekunst foreslått 5 millioner kroner til opprettelsen av en likestillingspott for kulturlivet med søkbare midler. Vi er glade for å se at Kulturtankens søknadsbaserte ordning for barn og unges inkludering i kulturlivet videreføres med 5 millioner kroner (kap. 325, post 78). Vi ser likevel et behov for søkbare midler uten aldersbegrensning. Om ønskelig kan Balansekunst gjerne kanalisere disse. 

Balansekunst anmoder også komiteen om å styrke rammevilkårene og forutsigbarheten for organisasjoner som jobber med likestilling og mangfold i kulturlivet, gjennom å tilrettelegge for treårige avtaleperioder. 

Krafttak for mangfold 

Det er gledelig at arbeidet for økt mangfold er en hovedprioritering på tvers av Kulturdepartementets politikkområder. Midler til fritidskort for barn og unge er en viktig satsning for å bryte ned økonomiske barrierer. En ny tilskuddsordning mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer, en økning i tilskuddet for lhbtiq-organisasjonene og midler til universell utforming og aktivitetsmidler er avgjørende tiltak for å sikre et tryggere og mer inkluderende samfunn og kulturliv. 

Under ambisjonen om et krafttak for mangfold og likestilling trenger vi likevel flere tiltak som bidrar til mangfold ved hjelp av målrettet arbeid for å bryte ned barrierer. Vi støtter departementets bevilgninger til eksempelvis talentutvikling og satsning på dans, men etterspør et tydeligere mangfoldsperspektiv som konkretiserer hvordan tiltakene skal oppfylle målsetningen om et tryggere, mer mangfoldig og likestilt kulturliv.

Balansekunst oppfordrer bevilgende myndigheter til å stille krav til alle tilskuddsmottakere om å ta samfunnsansvar gjennom arbeid og gjennomføring av tiltak for likestilling og mangfold, mot trakassering, rasisme og diskriminering.

Universell utforming

Det er et stort behov for økt tilgjengelighet og universell utforming i kulturlivet, både hva gjelder fysiske forhold og IKT. De foreslåtte 30,5 millioner til universell utforming (kap. 352, post 71) er viktige. Balansekunst mener imidlertid, i likhet med Norges Handikapforbund og Unge funksjonshemmede, at bevilgningen ikke er tilstrekkelig for å dekke det store underskuddet på dette området. En reell mangfoldssatsing burde innebære et realt likestillingsløft på dette feltet. Vi foreslår å opprette en søknadsbasert ordning for kulturaktører på 50 millioner kroner. 

Utover bevilgning til universell utforming, er det også et behov for midler til arbeid for å bryte ned sosiale barrierer, normer og fordommer som gjør det vanskeligere for personer med nedsatt funksjonsevne å delta i kulturlivet. Der det bevilges midler til holdningsarbeid knyttet til lhbtiq og antirasisme, bør også holdningsarbeid mot sosiale funksjonshemmende barrierer være en prioritet.

Kunstnerøkonomien

Kunstnere må kunne leve av sin kunst og kunstneriske kompetanse om samfunnet skal få det mangfoldet av kunstneriske ytringer vi ønsker og trenger. Statsbudsjettet må sikre forutsigbare rammer for kunstnerne for å stimulere til et mangfoldig kunst- og kulturliv. Statens kunstnerstipend (kap. 320, post 72) er et treffsikkert virkemiddel for kunstnerøkonomien som representer en økonomisk trygghet som åpner tilgangen til kunstneryrket uavhengig av bakgrunn, og ordningen må styrkes.

Balansekunst er et samarbeid mellom over 90 norske kunst- og kulturorganisasjoner som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.

Forrige
Forrige

Booking i balanse

Neste
Neste

Mangfold på statsbudsjettet