6 tips til en tryggere festival

Over hele landet skal det nå arrangeres festivaler som gir publikummere gode kulturopplevelser. Dessverre er det ikke alle som drar hjem med gode minner.

Balansekunst gir derfor dere som festivalarrangører seks tips til hvordan dere kan gjøre deres festival tryggere og mer tilgjengelig!

Illustrasjon av figurer i ulike farger og fasonger på hvit bakgrunn. Figurene balanserer på en svart, kurvete linje. Under illustrasjonen står en lilla tekst: “6 tips til en tryggere festival”.

Illustrasjon: Sunniva Krogseth.

1. Trivselsregler

På konserter og festivaler står publikum ofte tett inntil hverandre, og med alkohol inne i bildet kan noen tøye grenser. Kommunisér trivselsregler rettet mot publikum, med informasjon om hvor man kan si ifra og få hjelp dersom noe ugreit skjer. Dette kan fungere holdningsskapende, og gir trygghet. 

2. Tilgjengelighet

Trapper, gressplener og grusveier gjør fremkommeligheten vanskelig for mange med nedsatt funksjonsevne. Sørg for å tilrettelegge festivalområdet på en måte som gir lett fremkommelighet for alle, og gjør tiltak for å ivareta personer med både synlige og usynlige funksjonsnedsettelser. Her kan vi tipse om Solsikkeprogrammet som vil bidra til å gjøre deres festival tryggere for de av oss med usynlige funksjonsnedsettelser. 

Noen av oss har behov for å ha med ledsager. Hvis ledsagerbilletter koster penger, blir enkelte nødt til å betale mer for kulturopplevelser enn andre. Gratisbilletter til ledsagere er essensielt for en trygg og tilgjengelig festival.

3. Vakthold

Lag også en instruks til vakthold og ansvarspersoner. Når skal man gripe inn? Hvordan reagere og sanksjonere hvis noe skjer? Husk også at minoriteter kan oppleve situasjoner ulikt fra majoriteten, og at vakter bør ha kunnskap om mangfold for å kunne ivareta alle grupper. 

4. Tilgjengelig informasjon

For mange av oss er det essensielt å kunne planlegge festivalbesøket i forkant. Noen har behov for å vite hvor man kan gå på toalettet, mens andre trenger informasjon om avstander og fremkommelighet. Sørg derfor for at all nødvendig informasjon er lett tilgjengelig på nettsider og i sosiale medier. 

5. Mangfoldig representasjon

Et festivalprogram som speiler mangfoldet i samfunnet vil appellere til et større publikum. Et mangfoldig program vil kunne føre til at minoritetsgrupper føler seg tryggere på deres arena, og at flere velger å besøke deres festival.


6. Kjønnsnøytrale toaletter

Kjønnsdelte toaletter kan by på ubehagelige opplevelser for mange av oss som bryter med kjønnsnormer. I stedet for å dele inn etter “mann” og “kvinne”, kan dere ta i bruk enten grafiske framstillinger av vannklosetter og urinaler, eller merke toalettene med “toalett”. 

Manglende toalettkapasitet er ofte en utfordring på festivaler. Kjønnsnøytrale toaletter kan løse situasjoner hvor noen av toalettene har lang kø, mens andre ikke har det. 


Bonustips!

Vi har alle et forbedringspotensial, og den beste tilbakemeldingen du kan få kommer fra publikummet ditt. Gjør det enkelt for publikum å gi tilbakemeldinger om hvordan dere kan bli en enda bedre arrangør! 

Forrige
Forrige

Vil du bidra til et tryggere og mer likestilt kulturliv i Nord-Norge?

Neste
Neste

Øyafestivalen tar Balansemerket: — Prosessen har gjort at vi føler oss trygge på egne mål og tiltak