Kvinner i massivt mindretall på hitlistene

Musikkbransjen reagerer på at mannlige produsenter totaldominerer hitlistene på Spotify. - Henger sammen med en generell mannsdominans i musikklivet, sier Siri Haugan Holden i Balansekunst.

I forbindelse med oppropet #womensupportingwomen har den amerikanske låtskriveren Britt Burton talt kvinnelige bidragsytere på Spotify-listen Today's Top Hits. Burton publiserte statistikken, som er aller mest skjev for produsenter, på Instagram tirsdag. Senere har posten spredt seg over hele verden.

Ikke noe bedre i Norge

Organisasjonen Balansekunst, som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv, gjorde en opptelling blant de 50 mest spilte sangene på Spotify i 2018. Der fant de bare 1 prosent kvinnelige produsenter og 11 prosent kvinnelige låtskrivere.

- Jeg tror det henger sammen med en generell mannsdominans i musikklivet. Det tekniske feltet har over hele linjen hatt en utrolig lav kvinneandel. Så det er en kombinasjon av to felt der menn har stått sterkest, sier Siri Haugan Holden, daglig leder i Balansekunst.

Det er også mennene som stikker av med mesteparten av pengene i norsk musikkbransje, viser en BI-rapport fra i fjor. Dette henger sammen med hits, ettersom musikkbransjen er en såkalt «vinneren-tar-alt-økonomi». Blant den prosenten som tjener mest penger på musikkrettigheter, er bare 10 prosent kvinner, viser tall fra Tono.

Forrige
Forrige

Vi må snakke om forskjeller

Neste
Neste

Reagerer på hvit kulturelite