111 medlemmer!

Balansekunst har opplevd en stabil medlemsvekst denne vinteren, og har nå rundet 111 medlemmer.

Ekstra gledelig er det at de nye medlemmene representerer vidt forskjellige deler av kultur-Norge. Vi har spurt våre nyeste medlemmer om hvilke utfordringer knyttet til likestilling og mangfold de vil jobbe med framover.

Bildet er lånt fra Rein Film. Foto: Håvard Schei. Synstolkning: Vinterkledd landskap og blå himmel. Bildet ser ut til å være tatt på en gårdsplass, og man ser deler av røde trebygninger nærme kamera, til høyre og venstre i bildet. Sentralt, litt til høyre i bildet, et titalls meter fra kamera, ser en en gruppe på seks mennesker som flyr en drone. Dronen kan skimtes som en liten gjenstand litt oppe til venstre i bildet.

Kongsberg Jazzfestival

Kongsberg Jazzfestival forteller at de vil forsøke å oppnå bedre likestilling og mer mangfold i alle ledd, både internt, i programmer og på publikumssiden, og påpeker at det ene påvirker det andre:

– Ønsker vi et mangfold på scenene og med det et mer mangfoldig publikum, må vi også sørge for at det er mangfold i organisasjonen, sier festivalsjef Ragnhild Menes.

– Vi er en festival med et stort antall frivillige, med en ganske stabil kjerne. Vi har alltid vært flinke på å rekruttere internt i egne nettverk, som i mange sammenhenger kan være veldig bra. Men vi må bli flinkere til å utfordre oss selv på å rekruttere frivillige utenfor våre egne kretser og oppsøke nye miljøer.

Virksomheten har også et mål om å ta Balansemerket, og ser særlig et behov for dette med tanke på at 600 frivillige er engasjert i festivalen.

Subsdans

Subsdans ønsker blant annet å fortsette arbeidet med å bryte ned normer og stereotypier som finnes i hiphop-, street-, og clubdance-kulturen. De ser også tiltak på økonomisiden som nødvendig for å gjøre dansetilbud mer tilgjengelige:

– Et av våre hovedmål fremover er å få økonomisk støtte så vi kan gjøre våre tilbud mer lavterskel. Dette kan bl.a. være gjennom å etablere en stipendordning som gjør vårt dansetilbud tilgjengelig for alle, uavhengig av økonomisk kapasitet. Dette opplever vi som et svært viktig arbeid for mer likestilling og mangfold, forteller Mathias Jin Budtz, medgrunnlegger av Subsdans.

I tillegg jobber Subsdans med å få på plass bedre varslingsrutiner, og å gjøre alle involverte i virksomheten kjent med disse.

Rein Film

I Rein Film ser man behovet for å se forbi egne kretser for å sikre større mangfold:

– Vi i Rein Film vil fremover jobbe med å utvide nettverket vårt, og ikke automatisk kontakte de samme om og om igjen på prosjekter. Vi vil også utfordre intuisjonen vår, og jobbe med å utfordre de første ideene til stab og skuespillere for å sikre likestilling og mangfold, sier medgrunnlegger av Rein Film, Mathis Ståle Mathisen.

Tekstallianse

Tekstallianse har i samarbeid med 10 andre aktører fra bokbransjen gått sammen om å motvirke seksuell trakassering på feltet, blant annet gjennom å kartlegge denne typen trakassering på feltet.

– Vi har derfor engasjert oss i arbeidet med å etablere rutiner og retningslinjer, samt en rådgivnings- og varslingstjeneste for alle aktører i litteraturfeltet, forteller daglig leder, Inga Moen Danielsen.

– Balansekunst sin rådgivningstelefon er et utrolig godt utgangspunkt, og vi vil i lys av resultatene av undersøkelsen tilrettelegge for en utvidet varslingstjeneste.

Tekstallianse forteller at de vil jobbe aktivt framover for å styrke mangfoldet på litteraturfeltet, og de allerede driver oppsøkende arbeid for rekruttering, veiledning og søknadshjelp med mål om større mangfold i bransjen.

Bergen Kjøtt

Hos Bergen Kjøtt ønsker man å bruke ressurser på en måte som kan bidra positivt i arbeidet for et mer rettferdig og likestilt samfunn:

– At Bergen Kjøtt, we have the possibility to install a new sound system for our concert venue, so we will use this opportunity to start a sound technician "training ground" aimed at increasing the diversity of people with sound engineering competence in Bergen, forteller Eva Rowson, som er daglig leder.

Å få med seg flere personer som innehar maktposisjoner i kulturlivet identifiserer Rowson som den største utfordringen virksomheten står overfor i arbeidet for likestilling og større mangfold i bransjen:

– People who have been constantly discriminated against because of their colour, ability, background, language, gender, sexuality have been working for change for a long time. So it's time for those of us in positions of power in institutions to speed up, and support each other in moving from talking about change to making change.

Lokal Bar – Scene – Klubb

Lokal Bar – Scene – Klubb påpeker at hensyn til lønnsomhet, som under og etter pandemien vil stå øverst på agendaen hos mange konsertarrangører, ikke bør stå i veien for arbeid for likestilling og mangfold:

– Likestilling og mangfold er alle tjent med, også økonomisk – så det gjelder å ha tunga rett i munnen, og å stå ved sine prinsipper, sier daglig leder, Andrew Christopher Anfinnsen

Oslo arkitekturtriennale

Oslo arkitekturtriennale forteller at de er bevisste på å la ulike perspektiver og stemmer komme fram i programmeringen av sin festival, både blant publikum og bidragsytere. Neste festival vil ikke være noe unntak:

– Neste utgave av Oslo arkitekturtriennale har nabolag og fellesskapets steder som tema, og her vil det være viktig for oss å se på ulike steder i byen og speile det mangfoldsamfunnet som er vårt samfunn i dag, forteller programansvarlig, Alexandra Cruz.

I tillegg til disse sju virksomhetene, er Henie-Onstad Kunstsenter og Bit20 Ensemble nye medlemmer. Velkommen!

Forrige
Forrige

Norske Dansekunstnere oppnår Balansemerket

Neste
Neste

Balansemerket til avdeling for kulturproduksjon ved Kimen kulturhus