Hva mener vi med likestilling og mangfold?

Balansekunst er en pådriver for likestilling og mangfold i kulturlivet. Men hva mener vi når vi snakker om likestilling og mangfold?

Fem paneldeltakere snakker på en scene.

Balanseprat på Lokal Bar om telling av mangfold som et likestillingsverktøy.

Foto: Hannah Kleiven

Mangfold er det vi er til sammen.

Når mennesker kommer sammen oppstår likheter og forskjeller – det er menneskelig mangfold. Mangfold er både synlig og usynlig. Vi kan for eksempel ha ulike dialekter, klesstiler, livsstiler, familiesammensetninger, utdannelser, kjønnsidentiteter, kjønnsuttrykk, seksuelle orienteringer, etnisiteter, funksjonsevner, religioner, kropper, aldre og klassebakgrunner.

Arbeid for mangfold må ses i sammenheng med maktforholdene i samfunnet:

  • Hvilke grupper kan oppleve diskriminering? 

  • Hvilke grupper er underrepresenterte i bransjen?  

  • Møtes noen med stereotypier og fordommer? 

  • Er alle trygge til å være hele seg på jobb?

Likestilling handler om like muligheter, lik tilgang til makt og ressurser, og lik fordeling av ansvar og plikter. Det innebærer frihet til å leve sitt eget liv uten å bli utsatt for negative reaksjoner eller usaklig forskjellsbehandling.

I dette med makt og muligheter, ligger også viktigheten av representasjon og rollemodeller. Det å se folk som ligner på oss selv i ulike roller gjør noe med hva vi tenker at vi selv kan gjøre og få til.

Likestilling forutsetter at vi anerkjenner mangfold – at vi ikke er helt like alle sammen. Vi møter verden på ulike måter og vi har ulike utfordringer. For at alle skal ha like muligheter må vi noen ganger iverksette spesifikke tiltak. 

I tillegg til at arbeid for likestilling noen ganger innebærer å gi ulike mennesker ulik behandling, handler likestillingsarbeid i stor grad om å skape likestilte vilkår ved å bygge ned barrierer.

Representasjon handler om at når samfunnet består av personer med mange ulike identiteter, må alle være representert i alle deler av samfunnet – i media, i lederposisjoner, i politikken, på scenen, bak kamera, med mer. For eksempel, når kvinner utgjør ca. halve befolkningen, bør også ca. halvparten av nøkkelposisjoner i samfunnet besittes av kvinner.

  • Omtrent 1 av 5 nordmenn er flerkulturelle, og rundt 10 prosent har røtter fra ikke-vestlige land.

  • Omtrent 1 av 5 nordmenn har nedsatt funksjonsevne.

  • Omlag 10 prosent er lhbt+-personer.

  • Norge rommer nasjonale minoriteter og urfolk, personer med ulike religioner, ulik sosioøkonomisk bakgrunn, personer av alle kjønn og i alle aldre.

Gjenspeiles dette der du jobber?

Representasjon handler også om hvordan ulike personer og grupper fremstilles. Det er for eksempel positivt med representasjon av kvinner i film, men dersom de kvinnelige rollefigurene er endimensjonale og seksualiserte, har man fortsatt en vei å gå. Det er viktig med representasjon av flerkulturelle i media, men dersom omtalen oftere er negativ, for eksempel preget av debatt om integrering, er ikke det god representasjon.

I en virksomhet er det nyttig å undersøke både hvem som er representert, og hvordan – i ulike ledd, maktposisjoner og roller, og hvorvidt man møtes med stereotypier og fordommer, eller om man har rom til være hele seg på jobb.

Balansekunst om likestilling og mangfold

Snevre normer i samfunnet kan gjøre mangfoldet mindre synlig. Balansekunst vil løfte frem kjønns- og seksualitetsmangfold, flerkulturelt mangfold, funksjonsmangfold og et mangfold av personer med ulik familiebakgrunn, erfaringer og perspektiver. 

Balansekunst legger et bredt mangfoldsbegrep til grunn for sitt likestillingsarbeid, og er en pådriver for likestilling og mangfold knyttet til blant annet kjønn, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, seksuell orientering, etnisitet, livssyn, funksjonsnedsettelse, alder og klassebakgrunn. Et rikt kunst- og kulturliv trenger et mangfold av perspektiver og stemmer. Kunsten skal inspirere, bevege, samle og lære oss ting om oss selv om omverden. Da er det viktig at kulturlivet oppleves som tilgjengelig og inkluderende, slik at vi får alle historiene fra alle talentene, og kan oppleve kunst og kultur med mange ulike perspektiver. For å sikre fri kunst og kultur må vi bryte ned barrierer som kan skape ufrihet for enkelte grupper. Det kan for eksempel være manglende tilgjengelighet og inkludering, reproduksjon av normer og hierarkier, diskriminering, trakassering, hatprat og hatkriminalitet. 

Hva sier loven?

Den norske likestillings- og diskrimineringsloven forbyr usaklig forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder og andre vesentlige forhold ved en person.