Disse fikk støtte fra Balansepotten

I år deler Balansepotten ut 1 455 000 kroner. Les om de 12 prosjekter som fikk støtte og kan på hver sin måte bidra til et mer mangfoldig og likestilt kunst- og kulturliv. 

Vi gratulerer AKKS Nord, Blaane film, DansiT, Fortidsminneforeningen, InterBridge, Norsk Forfattersentrum, Norwegian Fashion Hub, Rosendal Internasjonale Teater, Bergen senter for elektronisk kunst, Viken Filmsenter, JM Norway og Oslo Open med innvilget støtte!

Et mørkt, fargeløst bilde av fire musikere på en scene. En spiller synth, en synger, en spiller gitar og en spiller trommer.

Foto: Dánil Røkke

AKKS NORD - “Samisk Musikkworkshop 2024”

AKKS er en idealistisk musikkorganisasjon som jobber for mangfold og likestilling i norsk musikkliv. AKKS Nord er en selvstendig avdeling under AKKS Norge og søkte i år på Balansepotten med prosjektet “Samisk Musikkworkshop 2024”. Arrangementet vil foregå i Kautokeino og inviterer unge i alderen 14-20 år til et gratis kurs over flere dager. Her vil deltakerne jobbe sammen med låtskriving, samspill og få veiledning av instruktører. Balansepotten støtter prosjektet med 55 000 kr.



BLAANE FILM AS - “Manusverksted - Talentrekrutterende tiltak”

Blaane film er et uavhengig produksjonsselskap lokalisert i Trondheim som produserer fiksjon i alle formater. De søkte på Balansepotten med prosjektet “Manusverksted - Talentrekrutterende tiltak” som er et manuskurs for unge voksne (18-30 år) med minoritetsbakgrunn. Deltakerne vil guides gjennom en prosess hvor de med utgangspunkt i egne historier og erfaringer, utarbeider et førsteutkast til et kortfilmmanus. De får grunnleggende opplæring i idéutvikling, dramaturgi, pitching og mer. Balansepotten støtter prosjektet med 40 000 kr.


I underkant av 20 mennesker danser ekspressivt i et rom. To par holder håndflatene mot hverandre, mens de andre danserne er vendt i ulike retninger av hverandre. Ingen ser i kamera.

Bildet er tat under den skapende prosessen mellom koreograf Daniel Mariblanca og dansekompaniet Danselaboratoriet. Forestillingen My Body, My Home har premiere under Multiplié dansefestival mars 2024, og inkluderer både berøringsvisning, synstolkning og noe tegnspråk.

Foto: Arne Haugen

DANSIT AS - “Pilotprosjekt: Tilgjengelig gjøring”

DansiT er et koreografisk senter som utfordrer idéer om hva dans kan være, og hvem som kan være dansere, koreografer og pedagoger. De søkte på Balansepotten med prosjektet “Tilgjengelig gjøring” som skal undersøke hvordan dansekunst kan formidles og anvendes i møte med mennesker som er syns- eller hørselshemmet. Her skal de teste, evaluere og forbedre ulike former for tilgjengelighetstiltak i samarbeid med mennesker som har dette behovet. Balansepotten støtter prosjektet med 100 000 kr.

Kvinne i ullgenser, pannebånd og arbeidshansker jobber med å pusse opp et vindu som ligger på et trebord.

Foto: Fortidsminneforeningen

FORTIDSMINNEFORENINGEN - “Jenteworkshop”

Fortidsminneforeningen er en norsk organisasjon som jobber for å bevare fortids-  og kulturminner og opplever at kvinner er svært underrepresentert i tradisjonshåndverket knyttet til ivaretakelse av kulturminner. De har søkt på Balansepotten med prosjektet “Jenteworkshop” som er et tiltak for å samle flere kvinnelige aktører i bransjen, og gi dem en trygg arena for nettverksbygging, erfaringsutveksling, kompetanseheving og diskusjon. Balansepotten støtter prosjektet med 25 000 kr.

En gruppe unge mennesker sitter på stoler og hører på et foredrag.

Foto: Marikafoto.

INTERBRIDGE AS - “Tverrkunstnerisk tilbud for ungdom/ Gen Z styre”

InterBridge er en ideell organisasjon som jobber med lederutvikling av ungdom, og tilgjengeliggjøring av kulturarenaer for Generasjon Z. De har søkt på Balansepotten med prosjektet “Tverrkunstnerisk tilbud for ungdom/ Gen Z styre” hvor de ønsker å skape nye tverrkunstneriske arenaer, kurse ungdom i styrearbeid, styrke de med kunnskap og verktøy, og slik skape en strukturell endring. Balansepotten støtter prosjektet med 175 000 kr.

Et illustrasjonsbilde delt i to, hvor det til venstre er et svarthvitt bilde av to kvinner i hvite skjorter som skriver og leser. Til høyre på bildet er logoen til Norsk Forfattersentrum Vestland med illustrasjon av bøker.

Foto: Norsk Forfattersentrum Vestland

NORSK FORFATTERSENTRUM - “Litterært springbrett”

Norsk Forfattersentrum er en medlemsorganisasjon for forfafttere og har søkt på Balansepotten med prosjektet “Litterært springbrett”. Prosjektet retter seg mot grupper som er underrepresentert i Bergens kulturliv og skal inspirere til skrivelyst gjennom kurs og lesesirkler. Her skal deltakerne også bli kjent med ulike litterære sjangre og bli introdusert til den litterære scenen i Bergen. Slik skal Norsk Forfattersentrum bidra til å skape mangfold i de stemmene som får plass i den litterære og kulturelle offentligheten. Balansepotten støtter prosjektet med 60 000 kr.


Seks modeller står utendørs i matchende klær i pastellfarger og småmønster. Noen poserer og ser rett inn i kamera, andre ikke.

Foto: Trude Westby

NORWEGIAN FASHION HUB - “Mangfoldig og respektfull casting av modeller i mote og kultursektoren”

Norwegian Fashion Hub (NFH) er foreningen for norske merkevarer innen mote og livsstil som bygger kompetanse og stimulerer til utvikling av norsk motenæring. NFH søkte på Balansepotten med prosjektet “Mangfoldig og respektfull casting av modeller i mote- og kultursektoren" som skal opprette et råd bestående av mennesker fra underrepresenterte grupper. De skal jobbe kritisk med definisjonsmakt og utvikle en veileder for mangfoldig og respektfull casting av modeller i mote- og kultursektoren. Balansepotten støtter prosjektet med 250 000 kr.

Bilde tatt ovenfra og ned av en rolig sone på Rosendal Teater. Vi ser flere mennesker som sitter på puter og et langt hvitt laken som henger over de. Flere sitter i samtale med hverandre.

Foto: Rosendal Teater

ROSENDAL INTERNASJONALE TEATER -  “Avslappa Norge”

Rosendal Internasjonale Teater har som samfunnsoppdrag å være et knutepunkt og regional pådriver for kunstnere, kunstorganisasjoner og publikum for å tenke nytt og utforske hva scenekunsten kan være. De søkte på Balansepotten med prosjektet “Avslappa Norge” som skal bli en læringsplatform for norske kunst- og kulturorganisasjoner. Denne skal gjøre deres arbeid og organisasjon mer innbydende og tilgjengelig for alle. Prosjektet vil tilby nettbaserte workshops, målrettet finansiering, veiledning og en publikasjon. Balansepotten støtter prosjektet med 180 000 kr.

STIFTELSEN BERGEN SENTER FOR ELEKTRONISK KUNST - “Den nye filmskolen (arbeidstittel) med kunstnere Rehana Zaman”

Bergen senter for elektronisk kunst (BEK) er et tverrfaglig produksjonssenter for kunst og ny teknologi som utvikler, produserer og formidler prosjekter i skjæringspunktet mellom samtidskunst, teknologi, vitenskap og samfunnskritikk. BEK søkte på Balansepotten med prosjektet “Den nye filmskolen (arbeidstittel) med kunstneren Rehana Zaman” rettet mot unge kvinner med minoritetsbakgrunn. Med fokus på filmskaping som en politisk praksis, skal prosjektet inkludere en serie workshoper, produksjon av en ny film og en ny utstilling. Balansepotten støtter prosjektet med 80 000 kr.


VIKEN FILMSENTER AS - “Kolibri - Et utviklingsprogram for filmskapere med mangfoldsbakgrunn”

Viken Filmsenter bidrar til at det skapes opplevelser med kunstnerisk egenverdi og fremmer en mangfoldig og bærekraftig bransje med like muligheter og betingelser for alle. De søkte på Balansepotten med prosjektet “Kolibri - Et utviklingsprogram for filmskapere med mangfoldsbakgrunn” som fokuserer på mangfold innen film. Prosjektet er inndelt er oppdelt i flere faser, og starter med idéutvikling og avslutter med hospitering i bransjen. Hensikten er å gi målgruppen økt forståelse og mer kunnskap og erfaring som de ellers ikke får. Balansepotten støtter prosjektet med 40 000 kr.

Tre mennesker sitter rundt et bord med hvitt duk. To er i samtale med hverandre. En gestikulerer en annen smiler. Den siste personen noterer på et hvitt ark med en penn.

Foto: Elisa Bates

JEUNESSES MUSICALES NORWAY - “Taktskifte”

JM Norway er den norske seksjonen av Jeunesses Musicales International som til sammen utgjør verdens største internasjonale nettverk for musikk og ungdom. De jobber for et globalt, representativt og mangfoldig ungt kulturliv hvor unge er i posisjon til å skape og utfordre. JM Norway søkte på Balansepotten med prosjektet “Taktskifte” som er et leder- og talentutviklingsprogram for unge kulturutøvere med mangfoldskompetanse. Gjennom prosjektet vil de få kurs i styrearbeid, prosjektutvikling, nettverksbygging og mentorskap som hjelper dem på veien i kulturlivet. Balansepotten støtter prosjektet med 200 000 kr.

Flere mennesker står i ring rundt en som snakker og gestikulerer ved et bord.

Foto: Jan Khúr for Oslo Open

OSLO OPEN - “Kartlegging av tilgjengelighet i atelierene”

Oslo Open er en kunstnerstyrt ideell organisasjon som gir kunstnere en ny arena for å vise kunsten utenfor de etablerte institusjonene. De søkte på Balansepotten med prosjektet “Kartlegging av tilgjengelighet i atelierene” som går ut på en kartlegging av rundt 400 kunstneratelier i deres tilgjengelighet og universelle utforming, samt hva som bør prioriteres for å bedre situasjonen. Funnene vil gi viktig innsikt på feltet og skal brukes for å sikre et mer strategisk og effektivt arbeid for økt tilgjengelighet på det visulle kunstfeltet. Balansepotten støtter prosjektet med 250 000 kr.

Om Balansepotten

Balansepotten er Balansekunsts tilskuddsordning for likestilling- og mangfoldsprosjekter i kunst- og kultursektoren. Tilskuddene går til kunst- og kulturbransjens egne prosjekter og skal bidra til å bryte ned barrierer og strukturer som holder mennesker utenfor kulturlivet.

Les mer om Balansepotten.

Forrige
Forrige

Balansemerket til Dansk Komponistforening: – Et 360 graders eftersyn af os selv

Neste
Neste

Rekordmange søkere til Balansepotten — disse fikk støtte til sine prosjekter