Vi utvider Balansemerket!

Balansemerket er en merkeordningen hvor vi i Balansekunst tilbyr kursing, veiledning og verktøy for å bistå kulturvirksomheter i arbeidet for tryggere og mer inkluderende miljøer.

Synstokning: Illustrasjon av figurer i ulike farger og fasonger, noen taggete, noen spisse, noen stjerneformede og noen kruseduller. Alle figurene henge i noe som kan se ut som en uro.

Balansemerket ble opprettet etter #metoo, for å møte kunst- og kulturfeltets behov for verktøy og veiledning i arbeidet mot seksuell trakassering.

Nå legger vi til flere kurs, verktøy og tiltak i merkeordningen! I tråd med en etterspørsel fra medlemmene våre utvikler Balansemerket stadig nye ressurser som ikke bare omhandler arbeid for forebygging av seksuell trakassering, men forebygging av flere former for diskriminering. Det nye Balansemerket favner temaer som normer og maktforhold, bias, privilegier, representasjon, tilrettelegging, tilgengelighet og mangfoldsbevisst rekruttering, og vi foreslår tiltak for forebygging av seksuell trakassering og diskriminering.

Med forebygging av diskriminering mener vi bevisstgjøring og tiltak knyttet til ulike diskrimineringsgrunnlag: kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, seksuell orientering, funksjonsevne, etnisitet, religion og alder. Vi inkluderer også perspektiver på klasse og på kroppsnormer i kurs.

Å forebygge trakassering og diskriminering handler i stor grad om å se og adressere ujevne maktforhold i samfunnet og i kulturfeltet. Ulike maktstrukturer samvirker i stor grad, derfor mener vi et helhetlig blikk som inkluderer ulike former for makt og diskriminering er nyttig for kulturlivets mangfoldsarbeid.

Hva tilbys i merket?

Under en ny og utvidet Balansemerket-ordning vil vi tilby kurs og veiledning som inkluderer:

  • Kunnskap og refleksjon rundt temaer som normer, maktforhold, representasjon, bias, privilegier med mer

  • Kartlegging av risikofaktorer for seksuell trakassering, diskriminering og maktmisbruk

  • Retningslinjer for anti-diskriminering

  • Rutiner for varsling og håndtering av varsler

  • Perspektiver på representasjon og mangfoldsbevisst rekruttering og programmering

  • Tips og sjekklister for tilgjengelighet og for tilrettelegging for mangfold

  • Samtaleverktøy med spørsmål som omhandler ulike likestillingskamper og temaer

Sjekk ut balansemerket.no og klikk deg inn på tiltak, ressurser, nettkurs og samtaleverktøy. 

Forrige
Forrige

Skeivt Kulturår 2022: – Hvordan programmere skeivt?

Neste
Neste

FolkOrg oppnår Balansemerket