Tilbake til alle arrangementer

Tilgjengelige utstillinger: En Balanseprat om synstolket kunst

  • Litteraturhuset i Bergen 5 Østre Skostredet Bergen, Vestland, 5017 Norway (kart)

Hvordan oppleves kunstutstillinger for personer med synshemming? Finnes det en måte kunsten kan bli tilgjengelig for alle på? KRAFT og Balansekunst inviterer til en samtale om behovet, fordelene og ansvaret ved tilgjengeliggjøring av kunstfeltet. 

KRAFT har som formål å kunne tilrettelegge for at flest mulig kan ta del i å oppleve kunsten som vises. Kunnskapssenteret og visningsstedet har nå et pilotprosjekt hvor alle utstillingene er synstolket og tilgjengeliggjort på nettsiden. Prosjektet er støttet av Balansekunst, et samarbeid mellom norske kunst- og kulturorganisasjoner, som sammen jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.

Tolkearbeidet er utført av tolk Vidar Melby, og har blant annet inkludert tolkestudenter i utstillingsrommet, hvor de har direktetolket kunsten for mennesker med behov. 

– Prosjektet har gjort oss mer bevisst på hvor lite kunnskap vi hadde om hva nedsatt synsgrad egentlig betyr og hvordan det kan utarte for enkeltmennesker, samt tydeliggjort verdien av at denne typen prosjekter i større grad blir inkludert i kunstinstitusjoners overordnede tenkning, sier Sara Kollstrøm Heilevang fra KRAFT. 

Påmeldingsfrist: 01.11.21

Påmeldingsskjema: https://docs.google.com/forms/d/18pJUJcUCqR8BFRAg7pZ446i13G_LhjkkQ124VVoWuoM/edit 

NB! Av allergihensyn er det ikke tillatt appelsin, appelsinjuice, Solo, Fanta eller lignende i lokalet. 

Samtalen består av:

Maria Puenchir (f. 1992) er funkis- og urfolksaktivist, kunstner og student. Hen leder Steatornis, organisasjonen for inkludering i kulturlivet.

Hanna Mellemsether (f. 1959) er utdannet historiker og har arbeidet i Museene i Sør-Trøndelag med forskning og utvikling i 20 år. Hun er fagsjef ved det konsoliderte museet Stiklestad Nasjonale Kultursenter i tidligere Nord-Trøndelag, har tidligere vært prosjektleder for utvikling og etablering av Norsk Døvemuseum, og har arbeidet med tilrettelegging i museer i mange år. Hun har også vært med i flere nasjonale og internasjonale prosjekter med tilrettelegging for alle som formål. Hun har også skrevet en håndbok om tilrettelegging: Bare gjør det.

Sara Kollstrøm Heilevang (f. 1991) er kunstner, skribent, BPA, student og kommunikasjonsmedarbeider på KRAFT. I 2021 var hun med på å opprette et pilotprosjekt på KRAFT med fokus på å inkludere og tilrettelegge for kunstopplevelser for mennesker med ulik grad av nedsatt synsevne.

Ordstyrer Hilde A. Danielsen er kunstner basert i Bergen og arbeider nasjonalt og internasjonalt. Parallelt har hun arbeidet med kunstformidling til barn og unge bl.a. ved KODE Kunstmuseene i Bergen, og ved Sculpture by the Sea i Danmark og Australia. Kunstverkene CoV 2 Corridors og Tiden går vil bidra til å feire 10 års jubilé for visninger av hennes kunst i Australia, og hun vil vise nye verk ved Samisk senter for samtidskunst i Karasjok 2022. Danielsen sin kunst er representert i offentlige og private samlinger i Oslo, Trondheim, Ibestad, Kjærringøy, Sverige, Australia, USA, Sør Korea og Polen. Hilde A. Danielsen er styreleder ved Hordaland kunstsenter, og styremedlem av Norske kunsthåndverkere Vest Norge.

Forrige
Forrige
27. oktober

Medlemsmøte + ekstraordinært årsmøte

Neste
Neste
13. november

Feminalen Fagprat 2021