Høring om statsbudsjettet 2019

Balansekunst er glade og takknemlige for endelig å ha blitt sett, hørt og anerkjent i det foreslåtte budsjettet for 2019, Kapittel 325 – Allmenne kulturformål.

Det er viktig å påpeke at jobben med bedre likestilling og mangfold i kulturlivet, og mot trakassering er ikke er ferdiggjort med disse midler til Balansekunst for 2019.

  • Tilskuddet til Balansekunst må være flerårig. Bevisstgjørings- og kunnskapsarbeidet vi setter i gang med denne tildelingen, som kursing og sertifisering, vil kreve en langsiktig innsats for å få til en bred implementering og ønskede endringer i holdninger så vel som organisasjonsstrukturer og -kultur

  • Balansekunst er et foregangsinitiativ, og med dette kan det brede arbeidet i større format begynne og vi håper at andre felt i det norske samfunnet skal ta i bruk tiltak lik dem vi jobber med i kulturbransjen og -livet: I næringslivet, i frivilligheten, i utdanningssektoren, i organisasjonslivet

Balansekunst ønsker imidlertid å understreke at arbeidet for likestilling og mangfold må være sterkere og bredere forankret i budsjettet.

  • Vi vil gjerne foreslå en likestillingspott for kulturlivet med søkbare lett tilgjengelige midler til likestillingstiltak, og mot trakassering. Om ønskelig kan Balansekunst gjerne kanalisere disse.

  • At kulturen skal være fri, fritar ikke kulturen fra et samfunnsansvar. Vi ønsker at dette samfunnsansvaret skal forankres i tildelingsbrev til tilskuddsmottakere av offentlige midler. Bevilgende myndigheter bør stille krav til sine tilskuddsmottakere om å ta samfunnsansvar gjennom arbeid og gjennomføring av tiltak for likestilling og mangfold, mot trakassering og diskriminering.

  • Til slutt vil vi oppfordre stortinget til å ta hele verktøykassen i bruk for å bedre likestillingen og mangfoldet i kulturlivet og i samfunnet for øvrig, for likestilling er ikke bare privat, det er i høyeste grad politikk.

Forrige
Forrige

Kartlegging av kjønnsbalansen i Bergens musikkliv

Neste
Neste

Innspill til statsbudsjettet 2019