Sponser jentenes bandleir

Presseansvarlig Aksel Skage Myhre og festivalsjef Simen Berrefjord ønsker seg flere unge musikkinteresserte i Flekkefjord.  Foto: Fjellparkfestivalen.

Presseansvarlig Aksel Skage Myhre og festivalsjef Simen Berrefjord ønsker seg flere unge musikkinteresserte i Flekkefjord. Foto: Fjellparkfestivalen.

I helgen åpnet sommerens første LOUD!, en musikkleir som retter seg mot jenter, transpersoner og andre underrepresenterte kjønn i alderen 11–17 år.

Barn og ungdom har lett for å tilpasse seg de etablerte kjønnsrollemønstrene der det ofte er guttene som spiller instrumenter og tar seg av det tekniske, mener JM Norway og AKKS Norge. For å jobbe målrettet med å utvide den tidlige rekrutteringen til musikkbransjen opprettet de to organisasjonene den populære sommerleiren LOUD! i 2013.

Gjennom en uke fylt med låtskriving, bandøvelser, konserter og nye vennskap skal leirdeltakernes selvtillit, samhold og musikkinteresse bygges. Arrangørene erfarer at de tradisjonelle kjønnsrollene og forventningene forsvinner i en setting med bare jenter og andre underrepresenterte kjønn: På LOUD! får deltakerne mulighet til å prøve seg på alle fasetter i musikken uten å legge begrensninger på seg selv eller andre.

I sommer sponser Norges lengstlevende rockefestival tre av plassene på sommerleiren som en del av sin innsats for et mer mangfoldig musikkliv.

– Vi gjør dette fordi det er for få jenter i norsk musikkliv, sier presseansvarlig i Fjellparkfestivalen Aksel Skage Myhre. – Vi har også sett en nedgang i unge, lokale band i Flekkefjord. Vi ønsker at kjønnsfordelingen skal være så lik som mulig, og å sponse LOUD! er en god start på å forsøke å få flere unge, spesielt jenter, inn i musikkmiljøet.

Hva håper dere Fjellparkfestivalen og Flekkefjord vil sitte igjen med etter at leirdeltakerne har reist hjem?

– Vi håper at deltakerne får en fantastisk uke på leir hvor de får utvikle seg, og at de sitter igjen med en god opplevelse som de kan ta med seg hjem til Flekkefjord. Det hadde selvfølgelig vært gøy om vi kunne fått flere band her, men dersom leiren bidrar til at de engasjerer seg mer i musikken og drar med seg venner på lokale musikkaktiviteter og organisasjoner vil det være en suksess uansett.

Fjellparkfestivalen har som en av syv norske festivaler signert Keychange-kampanjen som forplikter en til å oppnå kjønnsbalanserte festivalprogrammer innen 2022, og under by:Larm ble dere kåret til Årets festival 2018. Har dere noen gode råd til andre arrangører som vil få en mer mangfoldig line-up?

– Måten vi prøver å oppfylle Keychange-forpliktelsen vår på er ved å booke bredt, slik at alle i publikum kan finne noe som interesserer dem. For at vi skal nå en 50/50-kjønnsfordeling hadde vi blant annet et samarbeid med Femme Brutal på Oslo-uttakskonserten vår. Her gikk Ane Bjerkan og bandet Daufødt videre. Et godt tips til andre festivaler er kanskje å tenke litt utenfor boksen og å prøve ut nye, unge og lovende artister innenfor forskjellige sjangre.

Er du nysgjerrig på LOUD!? Her kan du lese mer.