Lyttetips: Tilfeldighetenes spill

Kontrabassist og orkesterleder Chi-chi Nwanoku. Foto: Eric Richmond

Kontrabassist og orkesterleder Chi-chi Nwanoku. Foto: Eric Richmond

I Sveriges Radios nye programserie "Tillfälligheternas spel" møter du kontrabassist og professor Chi-chi Nwanoku og hennes banebrytende Chineke!-orkester.

– Vi lever i det tjueførste århundre. Det burde ikke være en nyhet at det skulle finnes flere enn ett svart ansikt i et orkester som spiller klassisk musikk på høyt nivå. Så jeg bestemte meg for å gjøre noe med det, sier Nwanoku i programmet.

Nwanoku grunnla Chineke! i 2015, Europas første profesjonelle symfoniorkester for svarte musikere og musikere fra andre etniske minoriteter. To år senere debuterte orkesteret på sagnomsuste Royal Albert Hall i London.

– Min hensikt er å skape et rom hvor musikere fra minoritetsgrupper kan gå på scenen og føle at de teller, og at de hører hjemme – i alle ordets betydninger. Alle som opplever at hudfargen står i veien for deres ambisjoner skal føle at jeg vil inspirere dem, gi dem en plattform og vise dem at musikk, uansett type, er for alle mennesker, sier Nwanoku. 

Lytt til episoden her: 

Komposisjonstudentene Maia Viken, Anna Linh Berg og Guostė Tamulynaitė sammen med Rune Rebne. Foto: Birgitta Tollan

Komposisjonstudentene Maia Viken, Anna Linh Berg og Guostė Tamulynaitė sammen med Rune Rebne. Foto: Birgitta Tollan

I episode fire av "Tillfälligheternas spel" kan du også høre mer om Jenteprosjektet ved Norges musikkhøgskole. Komposisjonslærer Rune Rebne vil bryte "The Dead Male Tradition" i kunstmusikken, og jobber for å utvikle elevene sine til dyktige komponister gjennom forberedende undervisning.

Lytt til episoden her: