Hvordan sikrer vi mangfoldig rekruttering til kunst- og kulturyrker?

Illustrasjon: Sunniva Mellbye

Illustrasjon: Sunniva Mellbye

Norsk kulturliv er fullt av gode prosjekter og tiltak for å øke mangfoldet og likestillingen i bransjen. Stadig flere organisasjoner og virksomheter ønsker å gjøre noe aktivt for å skape reell endring.

Hvordan sikrer vi en mangfoldig rekruttering til kunst- og kulturyrker? Hvordan kan vi øke andelen kvinner med professorkompetanse? Hvordan når vi en bedre kjønnsbalanse på det konserttekniske feltet? Med den splitter nye Erfaringsbanken samler Balansekunst erfaringer og tips fra et utvalg allerede eksisterende tiltak, til inspirasjon og veiledning for resten av kulturfeltet. La deg inspirere av mentorordninger, praksisordninger og andre målrette tiltak fra Norges musikkhøgskoleKulturrådetAKKS NorgeAKKS BergenJM NorwayEDDA MusicBorealis - en festival for eksperimentell musikkNye stemmerGriegakademiet (UiB) og Musikkutstyrsordningen. Vi håper flere vil følge etter.

Om prosjektet

Erfaringsbanken inneholder både veletablerte og nyere prosjekter. Blant dem er tiltak rettet mot unge lyd-, lys- og sceneteknikere, tiltak for å øke andelen kvinner med professorkompetanse og tiltak for å sikre en mangfoldig rekruttering til kunst- og kulturyrker. For at du enkelt skal finne frem er de kategorisert under overskriftene mentorordninger, praksisordninger og målrettede tiltak. Vi er overbevist om at vi har mye å lære av hverandre også på tvers av kunstuttrykk, så du vil finne tiltakene fra ulike områder av kulturlivet side om side.

I tillegg til en kort introduksjon om utformingen av hvert prosjekt deler prosjektlederne tips til hva du bør tenke på i startfasen. Du finner også prosjektleders kontaktinformasjon, for at du enkelt skal kunne ta kontakt for å lære mer.

Vil du tipse om et prosjekt som bør inkluderes? Send en e-post til hei@balansekunstprosjektet.no.