Må man absolutt hete Wolfgang?

"Change needs an initiative, and it takes time". Sitatet er hentet fra et av foredragene vi hørte da Dansk Komponistforening samlet danske orkester-, ensemble og festivalledere til et toppmøte om kjønnsbalanse i musikklivet i København nylig. Balansekunsts styreleder Guro Kleveland løftet fram hvor viktig det er med rollemodeller, og at institusjonene i kunst- og kulturlivet tar ansvar for at produksjonene og tilbudene de unge møter – nasjonalt, regionalt og lokalt – speiler samfunnet og samtida vi lever i.

Dansk Komponistforening inviterte aktører fra Skandinavia og Storbritannia til å fortelle om erfaringer, valg og grep som er gjort for å styrke kjønnsbalansen i musikken og kulturlivet, og det var en dag spekket med inspirasjon, motivasjon og diskusjon. Dagen ble avsluttet med en debatt om temaet som del av debattfestivalen Talk Town, der Balansekunst deltok sammen med Maria Lithell Flyg fra svenske KVAST og sjef for mangfold i BBC, Tunde Ogungbesan. 

Spørsmålsrunde etter første temabolk om rollemodeller. Fra venstre Victoria Johnson, sjef for digitalt, marked og kommunikasjon hos Sound and Music i England, Guro Kleveland i Kulturtanken og Balansekunst, og Rune Rebne, komponist, lektor ved Norges musikkhøgskole og leder for ”Jenteprosjektet Komposisjon”, om å få flere jenter inn i komposisjonsfaget. Rune Rebne var prosjektleder og trener for Norges Skiforbunds "jenteprosjekt", som både skal ivareta jentene som allerede hopper på ski og de som har lyst til å starte med skihopping. Vi hadde for få år siden rundt et snes kvinnelige skihoppere i Norge. Nå har vi over tusen.

Spørsmålsrunde etter første temabolk om rollemodeller. Fra venstre Victoria Johnson, sjef for digitalt, marked og kommunikasjon hos Sound and Music i England, Guro Kleveland i Kulturtanken og Balansekunst, og Rune Rebne, komponist, lektor ved Norges musikkhøgskole og leder for ”Jenteprosjektet Komposisjon”, om å få flere jenter inn i komposisjonsfaget. Rune Rebne var prosjektleder og trener for Norges Skiforbunds "jenteprosjekt", som både skal ivareta jentene som allerede hopper på ski og de som har lyst til å starte med skihopping. Vi hadde for få år siden rundt et snes kvinnelige skihoppere i Norge. Nå har vi over tusen.

Tunde Ogungbesan fra britiske BBC er leder for deres mangfoldsprogram. “We want diversity and inclusion to be business as usual at the BBC and at the heart of everything we do on- and off-air.", sier han.

Tunde Ogungbesan fra britiske BBC er leder for deres mangfoldsprogram. “We want diversity and inclusion to be business as usual at the BBC and at the heart of everything we do on- and off-air.", sier han.

Den svenske Konserthussjefen i Konserthuset Stockholm, Stefan Forsberg.

Den svenske Konserthussjefen i Konserthuset Stockholm, Stefan Forsberg.

Komponist Maria Lithell Flyg snakker om svenske KVASTs arbeid for større kjønnsbalanse i musikklivet.

Komponist Maria Lithell Flyg snakker om svenske KVASTs arbeid for større kjønnsbalanse i musikklivet.

Paneldebatt under Talk Town, om institusjonenes ansvar for likestilling og mangfold. Fra venstre: Tunde Ogungbesan, sjef for "diversity, inclusion and succesion" i BBC; Maria Lithell Flyg, komponist og tidligere styreleder for KVAST; Guro Kleveland, kommunikasjonsleder i Kulturtanken og styreleder i Balansekunst.

Paneldebatt under Talk Town, om institusjonenes ansvar for likestilling og mangfold. Fra venstre: Tunde Ogungbesan, sjef for "diversity, inclusion and succesion" i BBC; Maria Lithell Flyg, komponist og tidligere styreleder for KVAST; Guro Kleveland, kommunikasjonsleder i Kulturtanken og styreleder i Balansekunst.

Bakgården til Københavns Hovedbibliotek under debattfestivalen Talk Town.

Bakgården til Københavns Hovedbibliotek under debattfestivalen Talk Town.

Den danske likestillingsministeren Karen Ellemann (V) var en av gjestene som åpnet debattfestivalen Talk Town.

Den danske likestillingsministeren Karen Ellemann (V) var en av gjestene som åpnet debattfestivalen Talk Town.

Feministisk debattant og forkvinne for Selskab for Ligestilling, Ulrik Frost.

Feministisk debattant og forkvinne for Selskab for Ligestilling, Ulrik Frost.