Balansekunst på by:Larm

Balansekunst arrangerte de godt besøkte seminarene "Fra ungdommen" og "Walk the Talk" under årets by:Larm. Begge seminarer omhandlet mangfold i musikklivet og berørte både utfordringer og virkemidler for forandring. 

Fra ungdommen

I diskusjoner om unge utøvere i musikklivet snakker vi ofte om ungdommen, i stedet for å snakke med dem. Balansekunst bestemte seg for å ta utfordringen, og denne seminarbolken ble skapt ene og alene av fem unge musikere.

De unge valgte seg fem hovedtemaer å berøre:
1. Hvordan introdusere musikk til barn og unge, tidlig og riktig?
2. Musikk i skoleløpet
3. Hvordan best ta unge musikere seriøst?
4. Hvordan sørge for at musikk er både lett tilgjengelig og levbart?
5. Mangfold i musikklivet – skal alt få leve?

Arbeidsgruppen ble satt sammen og veiledet av Alva Eide fra UKM Oslo/Oslo Musikkråd, og har bestått av Hans BrenniKristine Hjort-GulbrandsenVilde Hartveit KoltveitDaniela Reyes og Signe Eide.

Studentblogger ved Westerdals Oslo Act, Emilie Teige Skrattegård, delte sine tanker om seminaret på bloggen sin. Les et utdrag under:

Siste segment på planen er at de fem unge musikerne får noen minutter hver til å prate til salen. De har valgt å kalle denne delen for “rett fra hjertet”. Det passer godt. Den ene forteller at mange oppfatter musikk som krydder i hverdagen. Noe som er kjekt å ha. Men det er mer enn det for musikere. Det er tydelig å se på rødfargen som blusser opp i kinnene deres når de snakker om dette. Til nå har de vært rolige, profesjonelle. Nå blusser noe opp.

– Nå liker jeg frijazz og masse annet som mange ser på som sært, men jeg har ikke alltid gjort det. Ikke tving det sære på barn med en gang. La dem prøve seg. Jeg begynte med Britney Spears, liksom.

Det har vært en sabla inspirerende formiddag. Plutselig føler jeg for å dedisere livet til musikkformidling(?). Da må man jo kunne si at foredraget var vellykket. Jeg gleder meg skikkelig til morgendagen, og hva annet by:Larm har i ermet.

Walk the Talk – gender equality in music

Kjønnsbalanse i musikklivet er et tema som tas opp på flere og flere internasjonale musikk- og kulturarenaer. Mange steder i verden er kjønnsbalanse et spørsmål knyttet til større politiske og økonomiske samfunnsspørsmål, og ikke minst kvinners, og menneskers, rettigheter. Blant spørsmålene som ble stilt var hva slags tiltak kan, bør og må bli iverksatt? Hvordan kan vi skape forandring?

Deltakere i panel og samtaler:
Sylvia Massy (plateprodusent og studiotekniker fra USA – har produsert blant andre Tool, Johnny Cash, Slayer, System of a Down, Prince, Seigmen og Animal Alpha)

Desiree Vach (Music Industry Women, Tyskland)
Verena Blättermann (PR & politisk rådgiver i den tyske artistorganisasjonen VUT)
Nancy Baym (Principal Researcher ved Microsoft Research New England, USA

Mahsa Vahdat (artist, Iran)
Ordstyrer: Torgny Amdam

Seminaret ble dekket i de tyske musikkmagasinene Musikmarkt og MusikWoche.

Alle foto: Lars Opstad/Rikskonsertene