Back to All Events

Møte om forebygging av seksuell trakassering i musikk – for menn

AKKS Oslo ønsker å invitere mannlige musikere, låtskrivere, teknikere og andre musikkbransjefolk til å være med å forme «Avtale om Forebygging av Seksuell Trakassering i Norsk Musikkbransje» den 28. januar, klokken 17:30 på Sentralen, i Hvelvet.

AKKS Oslo arbeider med å lage et dokument som kan signeres for å forplikte oss til et visst sett holdninger og retningslinjer som skal være med på å forebygge seksuell trakassering, overgrep og uønsket seksuell oppmerksomhet. Denne ønsker vi hjelp til å forme. Litt over et år etter kampanjene #NårMusikkenStilner og #MeToo ønsker vi oss enda flere gode retningslinjer for å ansvarliggjøre hverandre og passe på at det aldri blir behov for slike kampanjer igjen. Vi tror denne avtalen kan hjelpe med å sette ord på hvorfor vi ikke skal tolerere upassende oppførsel, danne et visst felles grunnlag for hvilke retningslinjer vi som bransje forplikter oss til, og ikke minst gi noen verktøy og konkrete forslag til hva du skal gjøre dersom du ser eller opplever trakassering. Møtet vil ledes av Tor-Arne Vikingstad (Sløtface og kompetansesenteret STAR) og Nils Jørgen Nilsen (Honningbarna, Sløtface) og arrangeres av AKKS Oslo og Balansekunst.

Jo flere som blir med på å snakke åpent om dette, jo bedre. Inviter gjerne med gode kolleger eller andre menn som du mener bør være der, og bruk gjerne dette Facebook-arrangementet for å invitere dem. Ved spørsmål, ta kontakt med AKKS Oslos kontaktperson for avtalen, Haley Shea: kurs@oslo.akks.no.

Hvorfor bare gutter og menn?
Vi har allerede hatt en rekke diskusjoner, og møter med et flertall av kvinner om dette temaet, både i AKKS Oslo, som har kommet med sine egne forslag til hva en slik avtale skal inneholde, og på ulike arrangement og forum på nett. Til akkurat dette møtet har vi i AKKS Oslo likevel valgt å invitere kun menn for å diskutere seg frem til noen forslag til hva en slik erklæring skal inneholde. Vi har valgt denne noe ekskluderende møtemodellen fordi vi ønsker å tilrettelegge for en god og åpen diskusjon mellom og med menn om hvordan vi kan jobbe mot seksuell trakassering som bransjen, og rekruttere flere mannlige stemmer i diskusjonen. Vi forsøker med denne invitasjonen å si at deres innspill er viktige, og selv om det kan være vanskelig å ta del i en diskusjon som i stor grad gjelder menn som seksuelt trakasserer kvinner, ønsker vi samarbeide om veien videre, og vi ønsker å høre flere innspill enn de vi allerede har hørt.

Hva skal denne avtalen brukes til?

Etter dette møtet, der vi håper å sitte igjen med et utkast, vil avtalen finpusses og renskrives av møtelederne og AKKS Oslos styre og ansatte. Etter dette vil avtalen bli publisert på nett, slik at hvem som helst kan gå inn og skrive under på at de også forplikter seg til de punktene som står i den, som en måte å ansvarliggjøre oss til f.eks. ulike arrangementer, lokaler o.l. Det vil være mulig å lese hvem som har signert avtalen, og vi i AKKS Oslo vil kreve at den er signert for å få lov til å øve i våre lokaler. Den vil også kunne brukes til ditt arrangement f.eks. ved booking av artister som signerer avtalen eller ditt selskap/organisasjon kan ta den i bruk for å forplikte dere til å følge retningslinjene den beskriver.

Hvem er invitert til møtet?

Alle som identifiserer seg som mann og opererer innenfor det vide begrepet «musikkbransjen» er invitert til møtet. Dette gjelder selvfølgelig også musikkjournalister og fotografer, men vi ber om at det ikke siteres fra, eller fotograferes på møtet, da vi ønsker at dette skal være en møteplass som tilrettelegger for en åpen diskusjon.

Jeg skjønner fortsatt ikke hva en denne avtalen skal være, har du et eksempel?

En gruppe kulturaktører i Belgia har laget denne nettsiden, med sin avtale, eller statement. Det er noe slik vi ønsker å sikte oss inn på. Balansekunst i Norge har også laget disse retningslinjene for utformingen av en avtale som vil bli tatt i bruk på møtet.

Vi håper å se deg på Sentralen!