Erfaringsbanken

Norsk kulturliv er fullt av gode prosjekter og tiltak for å øke mangfoldet og likestillingen i bransjen. Her har vi samlet en rekke eksisterende tiltak som kan tjene som inspirasjon og veiledning for andre aktører i kultursektoren. Vi håper flere vil følge etter.

Daglig leder Joakim Aadland smiler bredt i samtale med to personer

Foto: Øystein Haara

Vil du tipse om et prosjekt som bør inkluderes? Send en e-post til hei@balansekunst.no.

GAIN

AKKS Bergen og EDDA Music

GAIN er et produsentkurs og mentorprogram for jenter, ikke-binære og transpersoner 16-25 år, men formål om å øke andelen kvinnelige musikkprodusenter. Gjennom kurs tilrettelegger GAIN for kontakt mellom det profesjonelle feltet og engasjerte, musikkinteresserte jenter som ønsker å prøve seg i produsentrollen.

Borealis Ung Komponist

Borealis – en festival for eksperimentell musikk

Borealis Ung Komponist er et mentorprogram for musikkskapere som er i startfasen av å utvikle seg som komponist, eller som ønsker å videreutvikle sine ferdigheter med å skrive musikk for andre. Borealis vil fremme et stort spekter av stemmer og rollemodeller – og ønsker at fremtiden til eksperimentell musikk skal være preget av mange ulike perspektiver.

Her og der

TrAP

Her og der er en mentorordning med mål om å øke mangfold i det norske kunst- og kulturfeltet ved at nyankomne kunstnere i Norge kobles opp med etablerte kunstnere. De nyankomne kunstnerne får bli kjent med hvordan bransjen fungerer og de får etablere relevante nettverk.

Teknikk i balanse

Kulturrom

Prosjektets formål er å bidra til bedre kjønnsbalanse på det konserttekniske feltet, ved å oppmuntre og stimulere til at flere kvinner, ikke-binære og transpersoner utdanner seg og finner jobb innen lys-, lyd- og sceneteknikk. Praktikantene vil få et skreddersydd praksisprogram og mentor i praksisperioden.


Aspirantordningen

Kulturrådet

Ordningen gir tilskudd til å ansette kunstnere eller kulturarbeidere med etnisk minoritetsbakgrunn, i 100 prosent stilling som aspirant i normalt ett år. Etnisk, kulturell og språklig bakgrunn kan utgjøre et hinder for rekruttering til kunst- og kulturrelaterte yrker. Aspirantordningen er et tiltak som skal motvirke slik strukturell diskriminering gjennom å sikre økt tilgang til arbeid i kunst- og kultursektoren for kvalifiserte søkere. 

Nøkkel til byen 

TrAP

Nøkkel til byen er TrAPs flerårige prosjekt der målet er å få flere unge med flerkulturell bakgrunn inn i kulturyrkene. Ungdommer settes i kontakt med kunst- og kulturinstitusjoner og møtene skal lede til kreative prosjekter og praksisplasser i institusjonene. Dette skal føre til et mer representativt og mangfoldig kulturliv i fremtiden.

LOUD! Jentenes bandleir 

JM Norway og AKKS Norge

LOUD! bandleir er for jenter, transpersoner og ikke-binære mellom 9-17 år som har lyst til å bruke ferien på musikk. Leiren passer både for de som har spilt før, og de som har lyst å prøve seg på noe helt nytt. Leiren handler om å skape selvtillit, samhold og musikkinteresse blant jenter, transpersoner og andre underrepresenterte kjønn.

Jenteprosjektet 

Norges musikkhøgskole

Jenteprosjektet er et møtested for jenter som vil lage musikk. Det er sjangeruavhengig, stiller ingen krav til forkunnskaper og kan være en forberedelse til en komposisjonsutdanning. Jenteprosjektet er for alle jenter i alderen 16 år og eldre, og har fire helgesamlinger på Musikkhøgskolen og fire komposisjonsdager i året. 


elektroLOUD 

JM Norway og AKKS Norge

elektroLOUD har som mål å utjevne kjønnsforskjellene i elektronisk musikk og musikkproduksjon. Prosjektet gir jenter og transpersoner mellom 16-26 år mulighet til å produsere egne låter, utforske både software og hardware, lære om musikkbransjen og treffe andre med samme interesser. Mentorer med erfaring i ulike musikkprogrammer er tilstede for å veilede og hjelpe til ved behov. 

Jazzkurs for jenter

Griegakademiet

Kurset tilbys kvinnelige jazzinstrumentalister i alderen 15-20 år som enda ikke har påbegynt en musikkutdanning på høyskole-/konservatorienivå. Målet er å inspirere unge, kvinnelige musikerspirer til å søke plass ved jazzlinjen på Griegakademiet i Bergen.

Kulturlos

Bergen Kommune

Bergen kommunes Kulturlos er et engasjement til ungdom mellom 15 - 20 år. Kulturlosene er sosiale, inkluderende og har en stor omgangskrets. Kulturlosene skal blant annet oppsøke barn og ungdom fra ulike miljø og invitere dem inn i møter med kommunen.


Frivillighetsprosjektet Kunstkompis

KODE

Kode ønsker å invitere frivillige som er besøksvenn eller aktivitetsvenn til å besøke museet sammen med deltakeren sin for en fin samtale om kunsten og livet. Prosjektet tar sikte på å skape et mangfoldig kunstrom, ved å gjøre museet relevant for enda flere av byens innbyggere.


Festspillkollektivet

Festspillene i Bergen

Festspillkollektivet er et kunstprogram med sosialt engasjement, og byr på både lukkede og publikumsåpne arrangementer og prosjekter som foregår på andre steder enn tradisjonelle kulturarenaer. Festspillkollektivet jobber målrettet for å utvikle tilbud til mennesker som opplever redusert tilgang på kunst- og kulturopplevelser.


Relæxt

Hålogaland Teater

Relæxte forestillinger er for alle som liker litt løsere rammer på teater. Forestillingene er åpne for alle, men er spesielt tilpasset for barn, voksne og familier med behov for litt mer avslappede rammer for å nyte opplevelsen.

Shesaid.so

Shesaid.so er et globalt, uavhengig fellesskap bestående av kvinner og personer som bryter med kjønnsnormer i musikkindustrien. Deres oppdrag er å knytte sammen og styrke underrepresenterte fellesskap for å skape en mer rettferdig musikkindustri for alle.

Kulturintro

JM Norway

KulturIntro tilbyr unge flyktninger aktiviteter og arbeidspraksis i kulturlivet, som språktrening i praksis, kompetansekurs og ferdigheter som er relevante og overførbare til alle sektorer i arbeidslivet. Prosjektet kobler kulturinstitusjoner og festivaler med unge flyktninger som ønsker arbeidserfaring.

Sommerskole for unge funkiser

ROM

Gjennom sommerskolen ønsker ROM å bidra til økt mangfold i arkitektur- og kunstfeltet, ved å oppfordre flere med funksjonsnedsettelser til å søke seg inn på slike studieretninger. Sommerskolen handler også om å skape debatt hos utdanningsinstitusjoner om hva som skal til av tilrettelegging og holdningsendring.

Endringsagentene

Music Norway

Endringsagentene skal bidra til en generell bevisstgjøring rundt problemstillinger knyttet til mangfold og inkludering i norsk musikkbransje, i tillegg til å gi anbefalinger om tiltak som skaper en mer inkluderende bransje og slik bidra til at flere føler seg representert og respektert i musikkmiljøer som oppleves som lukket og begrensende.

Tilgjengelighetsmerket

Norske Kulturarrangører

Tilgjengelighetsmerket er en sertifisering for kunst- og kulturaktører som har god tilgjengelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne på sine arrangementer. Arrangører kan bruke merket som verktøy for å bygge kompetanse og tilrettelegge på sine arrangementer. Frivillige og publikum kan bruke tilgjengelighetsmerket.no for å finne sertifiserte arrangører som har et særskilt fokus på arbeid med tilrettelegging.